סיפור הכפר – עין חוד

"מסעדת הבית" שוכנת בכפר עין חוד שהוקם לפני קרוב לאלף שנה, ע"י שבט אבולהיג'א שהגיע מכורדיסטאן וחלש על חלק גדול מהכרמל כולל המצודה הביזנטית בעתלית.

חלק מתושבי הכפר שנטשו את הכפר בעקבות המלחמה ב-1948, עברו לגור ברכס ההר הנשקף אל הים מעבר לואדי, באזור מטעי הזיתים בני עין הוד המקוריים, הקימו בתים במקום החדש ופיתחו יחסי שכנות טובים עם היישובים היהודים עין הוד וניר עציון.

ב- 1978 החל יו"ר הכפר מוחמד מוברק אבולהיג'א שרכש את השכלתו בטכניון בחיפה ועבד באותה עת כאיש מחלקת התכנון וההנדסה בדלית אל כרמל, במאבק –  אליו הצטרפו חבריו היהודים מכל קשת המפה הפוליטית ומכל רחבי מדינת ישראל, להכרה בכפר שהיה מנותק מחשמל ומים.

ב- 1995 הצליח מוחמד במאבקו, וראש הממשלה יצחק רבין וחברי הממשלה הכירו בכפר.

"במשך השנים אירחנו את החברים והידידים היהודים מכל הארץ שתמכו בנו" מספר מוחמד ראש הכפר את סיפור הקמת "מסעדת הבית". "כהרגלנו, אירחנו אותם כמיטב המסורת והמאכלים המיוחדים לנו מדורי דורות. סאפיה אשתי ואימי היו אחראיות על האירוח והבישולים.

יום אחד, חבר טוב שלי, במאי קולנוע וטלוויזיה שאל אותי : 'אנחנו נהנים כאן מהאוכל כמו שאנחנו לא נהנים בשום מקום. מדוע שלא תקים מסעדה?' הייתה לי דילמה קשה: אירחתי את חברי כי כך היא המסורת שלנו וכעת אעשה ביזנס ואגבה כסף מהעניין?! חברים יהודים נוספים כולל בני המשפחה ואשתי סאפיה לחצו עליי ולבסוף הקמתי את המסעדה באופן צנוע בחדר האורחים. שטף האורחים שהימם והציף אותנו כבר בהתחלה, בעיקר ממרכז הארץ וחיפה, דחף אותנו להקים את מבנה המסעדה, את הדיוואן והאורחים נהנו מבילוי משפחתי עם הילדים שכולל גם טיולים באזור הנפלא שלנו בהרי הכרמל ומטעי הזיתים."  

מוחמד אבולהיג'א יושב ראש הכפר, שנבחר בתקופה מסויימת ליו"ר האגודה לזכויות האזרח בחיפה והצפון, המשיך במאבקו, הקים את אגודת ה-40 להכרה בכפרים לא מוכרים והגיע להישגים בלתי רגילים בנושא. "זה היה עניין הומני, לא פוליטי הקשור ביחסי שכנות מצויינים עם השכנים היהודים."

פעולותיו של מוחמד הונצחו בסרטי טלוויזיה ששודרו בערוצי טלוויזיה בארץ ובעולם: "הדרך", "נמצא לא נמצא", "לא על המפה."